Associem la barbacoa només a la carn o el peix. La realitat és, però, que és una manera de cuinar amb infinites possibilitats. Pots cuinar tot el que et puguis imaginar, fins i tot pastissos! 

Avui et portem una idea d’àpat sencer a la barbacoa, des dels entrants a les postres

Quina barbacoa em compro?

Si encara no tens barbacoa però te’n vols comprar una, una recomanació és comprar-te’n una que tingui tapa. 

La tapa veuràs que t’amplia l’horitzó de possibilitats, ja que podràs fer servir la teva barbacoa no només per fer carn o peix a la brasa, sinó que et podràs beneficiar de l’efecte forn que crearàs al tapar la barbacoa amb la tapa mentre cuinis. 

De fet, una barbacoa amb tapa és molt similar a un forn. I, per això, la majoria de receptes que preparis al forn, també les podràs fer a la barbacoa. 

Actualment hi ha barbacoes de tots els preus: des de barbacoes més senzilletes a barbacoes que inclús permeten fer fumats. 

Avui ens centrarem en receptes que es puguin fer en la majoria de les barbacoes, contant que és fàcil i econòmic a dia d’avui tenir una barbacoa amb tapa.

Barbacoa amb tapa

3 plats per un àpat sencer a la barbacoa

1. Entrant: xampinyons amb salsa gorgonzola

Primer de tot, al microones desfés una mica de gorgonzola amb llet. Barreja-ho bé perquè et quedi una mescla homogènia. 

A la barbacoa posa-hi un grapat de xampinyons. Si són dels grans, millor que millor, així tindràs més espai per posar-hi més salsa de gorgonzola. Posa la salsa a dins dels xampinyons i tanca la tapa de la barbacoa. Així de fàcil! 

Quan ho vegis prou cuit estarà llest per menjar.

2. Plat principal: pizza

La segona idea és fer pizza a la barbacoa. Escull una recepta de massa de pizza que t’agradi. Sempre quedarà millor si és una recepta de llarga fermentació. Quedarà una pizza amb una textura molt més tova i un gust exquisit. Aquest tipus de massa és més fàcil de digerir, no es fa gens pesada a l’estòmac. 

Farceix la pizza dels teus ingredients preferits i ja ho tindràs llest per posar-la a la barbacoa. 

És ideal tenir una pedra de ceràmica on posar la pizza, perquè no es coli entre la reixa de la barbacoa. Sinó fins i tot ho pots fer en alguna font de forn plana que tinguis i que t’hi càpiga a la barbacoa. En 20-25 minuts amb la tapa tancada tindràs una pizza casolana recent feta. 

Si tens un termòmetre per barbacoa tingues en compte que és ideal que s’arribi als 200 ºC. Si no en tens no pateixis! Simplement, procura fer la pizza quan tinguis el carbó ben encès (que hagi agafat un color blanquinós) i a tot rendiment.

3. Postres: pastís al teu gust

Com hem vist al principi, la lògica que seguim amb un forn, la podem seguir també amb la barbacoa. 

Escull un pastís que habitualment facis al forn i prova de fer-lo a la barbacoa! Un pastís tipus coc o pa de pessic és una bona opció, per exemple, si no has provat mai de fer una recepta similar a la barbacoa. 

Tingues en compte que, com el forn, també has de preescalfar la barbacoa abans de posar-hi el pastís. Procura que la barbacoa hagi arribat a una temperatura alta i aleshores posa-hi el pastís i deixa’l a la barbacoa, amb la tapa tancada, el mateix temps que el deixaries al forn. 

El primer cop que ho facis, tingues un pla B de postres, ja que tot i ser senzill és normal no tenir la mateixa pràctica que la resta de vegades que ho has fet al forn. 

Si tens un termòmetre de barbacoa tindràs una miqueta més de control, que sempre et donarà més seguretat perquè la recepta surti bé.