Història del Mercat del Lleó 

tot el que hem sigut

Els inicis del mercat

L’hereu històric del mercat setmanal de la Girona medieval

L’actual Mercat del Lleó és l’hereu del mercat setmanal que se celebrava a la Girona medieval, on s’oferien productes del camp i s’intercanviaven mercaderies. La seva localització, espai fora muralles, va donar origen al raval, que més tard s’integraria a la ciutat i donaria lloc al barri del Mercadal.

Més endavant, des del segle XVIII, a l’anomenada Plaça de les Cols, avui Rambla de la Llibertat, se celebrava diàriament el mercat de queviures, on carnissers, peixaters i pagesos col·locaven les seves parades sota la vigilància i control del mostassà. Amb el creixement de la ciutat, la Plaça de les Cols començà a fer-se petita.

El 3 de novembre de 1944 es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d’Abastaments, dissenyat pels arquitectes Juan Gordillo i Ricardo Giralt. Les obres dels 1.700 metres quadrats del nou mercat van començar l’any 1941.Els llocs de venda van ser adjudicats sota concessió municipal a comerciants de diferents especialitats de producte fresc. Després de la inauguració oficial del 3 de novembre el Mercat Municipal, per fi, va obrir les portes al públic a partir del dia 15 de novembre de 1944 i fins a dia d’avui.

Evolució del mercat

Millores del Mercat del Lleó

Des que es va inaugurar, l’any 1944, s’han anat fent diverses actuacions de millora del Mercat, amb l’objectiu de modernitzar-lo i fer-lo més confortable pels clients.

Algunes d’aquestes millores són:

  • A l’any 1982 es van remodelar la totalitat de parades interiors.
  • Al 1993 es canviar la coberta, les cambres frigorífiques, es van instal·lar portes automàtiques, es va renovar la pintura, els finestrals i conjunt de serveis i subministres.
  • Al 1997 es va substituir la pavimentació interna.
  • A l’any 2002 es va climatitzar tot el mercat.
  • Finalment, a l’any 2008 es van dur a terme les obres de millora del moll de càrrega i a l’entorn.

I així és com coneixem el Mercat del Lleó avui en dia.

 

Fotografies: Ajuntament de Girona. CRDI (Joaquim Curbet Hereu)