Ingredients

Pel crumble
  • 250 g de sucre
  • 100 g d’ametlla mòlta
  • 100 g de farina de rebosteria
  • 100 g de mantega tallada a daus
  • 1 cullerada de sèsam
  • 1 cullerada de canyella
Pel praliné
  • 150 g de avellanes
  • 100 g de sucre
  • Aigua
Per la crema de cafè
  • 2 cullerades de farina de blat de moro
  • 4 cafès
  • 400 ml de llet
  • 1 canonet de canyella
  • Pell d’una taronja
Per la crema de taronja
  • 250 g de sucre
  • Pell d’una taronja
  • 200 g de suc de taronja
  • 120 g de mantega
  • 4 ous

Pas a pas

Elaboració del crumble

1. Mesclar tots els ingredients en un recipient. L’últim dels ingredients ha de ser la mantega tallada a daus.

2. Treballar-ho tot, primer amb una espàtula tova, o un utensili similar. Acabar amb les mans. No volem que la barreja ens agafi massa temperatura (per això no mesclem des del començament amb les mans).

3. Enfornar l’elaboració 10 minuts a 180 graus. (Posar-la primer sobre paper de forn).

4. Quan ha passat el temps estipulat, amb una forquilla rasquem el futur crumble per ajudar a crear la sorra. Deixar-ho un parell o 3 de minuts més. Retirar del forn, deixar refredar i ho guardeu en un tupper.

Elaboració del praliné d’avellanes

1. Poseu el sucre en una cassola i aneu remenant fins que el sucre es fongui. Foc baix-mig.

2. Afegir les avellanes pelades i mesclar tot amb la espàtula. Deixar refredar.

3. Un cop fred ja es pot procedir a triturar. Afegiu aigua poc a poc fins a aconseguir la textura desitjada. Reservar.

Elaboració de la crema de cafè

1. Infusionar la llet amb la pell de taronja, el sucre i el canonet de canyella.

2. Abans de que bulli, baixeu el foc i afegiu els cafès i la farina de blat de moro dissolta en una mica de llet. Deixar que redueixi a foc baix fins a aconseguir una textura més espessa.

3. Colar i triturar amb una miqueta de xantana o maizena. Si et passes amb l’espessant, es pot corregir afegint una miqueta d’aigua. Tot a foc baix. I remenar de forma constant o s’enganxarà. Si sou molt cafeters… no hi ha problemes en posar-hi més cafès per accentuar-ne el gust.

Elaboració de la crema de taronja

1. Polvoritzar el sucre.

2. Afegir la pell de taronja i torna a triturar. La idea és aconseguir un sucre de taronja.

3. En un cassó hi posarem el sucre de taronja, el suc de taronja, els 120 g de mantega i els ous. Deixar-ho coure a foc baix-mig fins a aconseguir la textura de crema. Refredar i reservar.

Emplatat

Hi ha mil maneres d’emplatar aquest postre. Feu-ho com més us agradi. Que aprofiti!

Autor de la recepta

Plat elaborat per Marc Reixach, cuiner del Restaurant München de Girona, a les demostracions culinàries al Mercat.