El moniato és un dels productes estrella de la tardor. Aquell gust tan reconfortant i dolç, que serveix tant per plats com per postres. Avui t’expliquem cinc maneres diferents de cuinar el moniato, per treure-li suc a un dels millors productes d’aquesta època.
1. Moniato al forn
Aquesta manera de cuinar els moniatos requereix zero esforç però molt temps. Simplement agafa 4 – 6 moniatos i posa’ls sobre la safata del forn. És importantíssim posar paper de forn o de plata a la safata, ja que amb el temps el moniato desprendrà sucres, que després costen molt de netejar.
Deixa els moniatos al forn durant 1 hora o 1 hora i mitja (dependrà de la mida dels moniatos), fins que quedin ben tous i agafin un gust de caramel exquisit. A meitat de la cocció t’aconsellem girar-los perquè es facin bé de tots els costats.
Val la pena fer-ne més dels que et menjaràs, ja que es tarda molt a fer-los i l’endemà, si n’has fet de més, els hi pots fer un toc de microones o fins i tot menjar-los freds i continuaran sent boníssims. Se sol menjar de postres.
2. Xips de moniato
Aquesta recepta cada vegada és més estesa i de vegades la trobem en restaurants o bars en format tapa. Per fer els xips de moniato simplement pela un moniato, talla’l el bastonets.
Prepara un cassó amb 2-3 dits d’oli o bé utilitza una fregidora i fregeix-los fins que vegis que ja estan cuits. Quan els treguis posa-hi una mica de sal per sobre.
3. Hamburgueses de moniato
Fes les teves pròpies burgers casolanes amb moniato. Tant pots fer-ho amb moniato i altres ingredients vegetarians, com ara arròs integral i espècies, com fer la versió carnívora. En aquest últim cas, utilitza carn picada de qualitat i barreja-hi trossets de moniato prèviament cuit.
4. Moniatos farcits
Cou el moniato (al forn o al microones) i quan estigui ja tovet, treu-lo i talla’l transversalment. Buida cada una de les meitats. En un bol, barreja la carn del moniato amb els ingredients que més t’agradin: formatge al gust, espècies, herbes aromàtiques, carn picada… Un cop ja tinguis la mescla farceix cada meitat del moniato amb aquesta barreja.
Pots, també, posar-hi formatge per sobre i posar-ho al forn perquè s’acabi de coure i es gratini.
5. Moniato al microones
Aquesta preparació és per aquells dies en que vols moniato però no tens temps ni ganes de passar-te gaire estona a la cuina. Pela el moniato i talla’l a quadradets d’uns 2×2 cm. Posa’ls en un plat fondo o en un bol amb un raig d’oli. Introdueix-ho al microones durant 4-5 minuts (o fins que estigui tou). Al treure-ho posa-hi sal per sobre i a gaudir d’un deliciós entrant!