Quan comprem ous, sempre venen amb una numeració marcada. Sabies que això et pot ajudar a saber la qualitat i l’origen dels ous? T’ho expliquem!

Els ous són un producte quotidià que, llevat de no poder-ne menjar o de si segueixes una dieta vegana, segur que tens a la teva cuina. Són un dels aliments estrella de la nostra gastronomia, que de vegades subestimem o no coneixem prou.

Com sé si és un ou és de qualitat?

T’has de fixar en el primer número del codi que apareix a l’ou. Aquest número, que pot anar del 0 al 3, indica el sistema de cria i, per tant, és un indicador de la qualitat de l’ou.

  • Ous amb codi 0: provenen de gallines criades de manera ecològica. Alimentades, com el nom indica, amb pinso ecològic. Són gallines a qui no se’ls hi poden administrar antibiòtics.
  • Ous amb codi 1: són ous de gallines criades a pagès, “camperes”, que viuen a l’aire lliure. En aquest cas, no s’alimenten amb pinso ecològic ni està restringit l’ús d’antibiòtics.
  • Ous amb codi 2: són ous de gallines criades a terra, però dins d’una nau o recinte tancat. No estan en gàbies però tenen reduïda la seva mobilitat.
  • Ous amb codi 3: són ous de gallines criades en gàbies. Són les gallines amb una pitjor qualitat de vida.

D’on provenen els ous?

Per saber d’on provenen els ous t’has de fixar, primer de tot, amb les lletres que podràs veure al codi. Els següents números són indicadors de la província, municipi i granja d’on provenen.

Si en el teu cas et preocupen els productes KM0, pot ser interessant tenir en compte aquesta numeració i informar-te dels números que corresponen a les granges del teu voltant.

Tenir en compte el codi dels ous és important per comprar d’una manera responsable i sabent que, segons el primer número de l’ou, sabrem quina és la seva qualitat. Si tens dubtes, pots preguntar-ho a les parades del Mercat on es comercialitzin. Estarem encantats d’assessorar-te!