La contaminació creuada pot suposar un problema per la nostra salut. Hi ha maneres d’evitar-ho i de fer de la nostra cuina un espai segur. Et donem alguns consells!

Què és la contaminació creuada?

Però primer de tot, comencem pel principi: què és exactament la contaminació creuada?

La contaminació creuada és un procés en el qual els bacteris d’un aliment es transfereixen a un altre producte. Pot passar per diversos motius i pot afectar a la nostra salut, en especial si a casa hi tenim alguna persona intolerant o al·lèrgica a algun producte. En aquest cas s’ha de tenir especial cura a l’hora de preparar els aliments.

Et donem alguns consells per evitar la contaminació creuada a la cuina de casa teva:

1. Tingues neta la taula de tallar

De vegades utilitzem la taula de tallar, posant-hi diversos productes a sobre, sense tenir en compte que alguns d’ells poden portar-nos problemes si després hi posem un altre producte a sobre.

És el cas, per exemple, del pollastre. El pollastre cru pot contenir bacteris perillosos i, si el posem sobre la taula de tallar i no la netegem prou bé, aquests poden passar a altres aliments.

2. Tapa bé els productes a la nevera

Cal tapar bé tots els productes que tinguem a la nevera per evitar que els bacteris vagin d’un producte a un altre i es produeixi la contaminació creuada.

La millor manera és guardar productes en tuppers hermètics. Et recomanem tenir-ho en compte, també, quan tinguis menjar cuinat que t’hagi sobrat. Si has menjat fruita i te n’ha quedat oberta a la nevera (com per exemple un meló o una pinya) procura tapar-ho bé garantir la seguretat.

3. Separa bé els aliments crus dels cuinats

Sembla un consell senzill, però cal ser curós a l’hora de separar els aliments. No barregis aliments crus amb plats o productes que ja hagin estat cuinats. Tot ha de tenir el seu espai separat!

4. Renta’t bé les mans abans de cuinar

Darrerament, s’ha pres més consciència de la necessitat de rentar-se les mans. I, realment, és quelcom que hauríem de fer sempre en arribar a casa. A l’hora de posar-nos a cuinar, també és important rentar-nos bé les mans, amb aigua i sabó.

5. Conserva, quan calgui, els aliments en fred a la nevera

Si t’ha quedat menjar cuinat o si has comprat algun producte fresc, com carn o peix, guarda-ho a la nevera. Recorda que és molt important, també, l’ordre dels aliments a la nevera per garantir que et duraran més temps i s’optimitzarà el fred de la nevera.