El mercat està d’enhorabona! Una de les parades del Mercat, la Carnisseria Alemany, ha estat guanyadora del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana 2024 juntament amb la Carnisseria del Paulo de Camarles (Baix Ebre).

Els guanyadors del 9è Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana han estat Glòria Curto de La Carnisseria del Paulo (Camarles – Baix Ebre) en la categoria de Botifarra d’Ou Tradicional i en la categoria de Botifarra d’Ou Singular, Xavier Alemany de Carnisseria Alemany (Girona – Gironès) amb una botifarra d’ou amb salsafins i carxofes.

Es preveu que els establiments adherits a Carnissers Xarcuters Catalunya venguin durant la setmana de Carnestoltes un total de 340.000 kg de botifarra d’ou.

Aquest dissabte 3 de febrer s’han fet públics els guanyadors de la 9a edició́ del Concurs de Botifarra d’Ou Artesana, antesala de Dijous Gras i la setmana de Carnestoltes.

El concurs, impulsat per la Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn i amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers–Xarcuters, vol promocionar, fomentar i fer ressò dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya, així com vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals.

En aquesta novena edició s’han presentat un total de 34 botifarres a la categoria “Millor Botifarra d’Ou Artesana Tradicional”, i 25 botifarres a la categoria de “Millor Botifarra d’Ou Artesana Singular” de 40 elaboradors de 20 comarques de Catalunya.

Aquesta varietat de territoris demostra que “durant les nou edicions s’ha aconseguit que la botifarra d’ou s’hagi anat consolidant com una icona gastronòmica del Carnaval fins i tot en zones on no hi havia tanta tradició” remarca Pròsper Puig, president de la Fundació Oficis de la Carn.

Per altre costat, Josep Dolcet, secretari del jurat, afegeix “Enguany les botifarres guanyadores estan relativament allunyades de l’àmbit metropolità fet que aporta la personalitat i la manera de fer de cada productor i de cada territori d’elaboració”.

Els guanyadors d’aquesta edició

La guanyadora de la categoria Botifarra d’Ou Tradicional, Glòria Curto de La Carnisseria del Paulo de Camarles, ha presentat una botifarra “elaborada amb productes de qualitat que segueix la recepta familiar que em va ensenyar el meu pare i que amb els anys hem anat millorant sense perdre la seva essència inicial.” A més, Curto afegeix “És molt il·lusionant guanyar aquest concurs perquè és un reconeixement a la feina ben feta. Estic molt orgullosa de tot el que hem fet des que es va obrir la botiga el 1910”.

El guanyador de la categoria Botifarra Singular, Xavier Alemany de Xarcuteria Alemany de Girona, ha presentat una botifarra d’ou amb salsafí de Girona i carxofa “dos productes de proximitat i de temporada que vol traslladar al consumidor l’essència dels plats tradicionals i dels productes del nostre territori més proper”. “Estem molt contents d’aquest reconeixement fruit de la formació i millora constant del nostre receptari, que se suma al primer premi que vam rebre en la categoria singular de l’any 2021”.